No-claim beschermer

Automobilisten kunnen schadevrije jaren opbouwen bij de autoverzekering en krijgen hierdoor per schadevrij jaar een hoger kortingspercentage op de premie, ook wel de no-claim korting genoemd. Het is helaas zo wanneer er wel een schade geclaimd wordt dat er een behoorlijke terugval plaatsvind in het aantal schadevrije jaren en dat hierdoor de korting terugloopt. Dit is te voorkomen door het aanschaffen van een no-claim beschermer. Echter wordt dit niet door alle verzekeraars aangeboden.

Hoe werkt de no-claim beschermer?

U kunt een terugval in no-claim korting voorkomen door het aanschaffen van de no-claim beschermer. Hierdoor mag u 1 schade per jaar claimen zonder dat u achteruit gaat in treden op de bonus/malus ladder. Deze ladder geeft de positie aan van uw schadevrije jaren en de no-claim korting die de verzekeraar hiervoor geeft. Doorgaans daalt u bij het claimen van een schade behoorlijk op deze ladder, maar in het geval van een no-claim beschermer dus niet.

No-claim beschermer en schadevrije jaren

Waar de meeste consumenten geen rekening mee houden is dat een no-claim beschermer enkel is voor het behouden van de no-claim korting bij de huidige verzekeraar. Ze weten vaak niet dat de schadevrije jaren wel gewoon achteruit gaan. Op het moment dat ze een keer willen overstappen naar een andere autoverzekeraar komen zij erachter dat zij niet kunnen kijken naar de no-claim korting van hun huidige verzekeraar maar dat de nieuwe verzekeraar kijkt naar de schadevrije jaren.

Zijn er schades geclaimd dan zijn het aantal schadevrije jaren gewoonweg minder geworden en dit is dan ook waar de nieuwe verzekeraar naar kijkt voor het berekenen van de nieuwe premie. Hierdoor is het in deze situaties dan ook vaak onvoordelig om over te stappen. Voor het overstappen dient u dus altijd goed op te letten op uw schadevrije jaren en niet op de opgebouwde korting.